Parametrii obligatorii de luat în calcul în proiectarea numărului de lavoare necesare pentru igienizarea personalului:

  1. Perioada maximă între două spălări: 15-20 de minute
  2. Obligativitatea spălării mâinilor după fiecare operațiune (exemplu: operațiunea 1 = dezambalarea, operațiunea 2 = îndepărtarea preambalajului; operațiunea 3 tăierea/poționarea cărnii și așezarea în caserole, etc)

Calculul numărului de lavoare necesare

Pentru a determina numărul de lavoare necesare în bucătărie, trebuie să luăm în considerare câte persoane lucrează în acel spațiu și cât timp durează fiecare operațiune. De asemenea, trebuie să luăm în considerare timpul necesar pentru ca o persoană să se spele pe mâini și timpul de așteptare în cazul în care lavoarul este ocupat.

Să presupunem că în bucătărie lucrează 10 persoane și fiecare operațiune durează în medie 5 minute. În acest caz, fiecare angajat ar trebui să se spele pe mâini cel puțin o dată la fiecare 3-4 operațiuni (15-20 de minute / 5 minute per operațiune).

Acum, să presupunem că fiecare spălare a mâinilor durează aproximativ 30 de secunde, iar timpul de așteptare este de 10 secunde. Astfel, în 15-20 de minute, un singur lavoar ar putea fi utilizat de aproximativ 30-40 de ori (900-1.200 secunde / 40 secunde per spălare).

Având în vedere acești parametri, putem calcula numărul de lavoare necesare, împărțind numărul total de spălări necesare într-o perioadă de 15-20 de minute la numărul de spălări pe care le poate efectua un singur lavoar:

10 persoane x 1 spălare la 3-4 operațiuni = 10 spălări în 15-20 de minute

10 spălări / 30-40 de spălări per lavoar = 0,25-0,33 lavoare

Rezultatul arată că este nevoie de cel puțin un lavoar pentru a asigura igienizarea adecvată a personalului în bucătărie. Cu toate acestea, pentru a evita eventualele perioade de așteptare și a permite o igienizare eficientă, este recomandat să se instaleze cel puțin două lavoare în bucătărie. Acest număr poate fi ajustat în funcție de dimensiunea bucătăriei, numărul de angajați și complexitatea operațiunilor.

Recomandări suplimentare

Pe lângă instalarea unui număr adecvat de lavoare în bucătărie, este important să se respecte și alte practici de igienă pentru a asigura un mediu de lucru curat și sigur:

  1. Asigurați-vă că lavoarele sunt dotate cu săpun, apă caldă și uscătoare de mâini sau prosoape de hârtie.
  2. Afișați instrucțiuni clare și vizibile pentru spălarea corectă a mâinilor și respectarea perioadelor de igienizare.
  3. Efectuați instruirea periodică a personalului cu privire la importanța igienei și procedurile de spălare a mâinilor.
  4. Implementați un sistem de monitorizare a igienizării mâinilor, cum ar fi jurnale de spălare sau verificări ale personalului de către manageri.
  5. Încurajați angajații să evite atingerea feței și să folosească mănuși în timpul operațiunilor care implică manipularea directă a alimentelor.

Concluzie

Asigurarea igienei personalului în bucătărie este esențială pentru menținerea unui mediu de lucru curat și sigur. Prin stabilirea numărului adecvat de lavoare și respectarea altor practici de igienă, organizațiile din industria alimentară pot reduce riscul de contaminare și îmbunătăți calitatea produselor alimentare servite clienților. Este important să analizați și să ajustați numărul de lavoare în funcție de specificul fiecărei bucătării și să vă asigurați că personalul respectă procedurile de igienizare corecte.